De Rotterdamse 30-ers Kim en Iris vertrokken op 23 oktober jl. om op een onvergetelijk avontuur te gaan naar Guatemala en Belize. Een Boeing van KLM bracht ze naar Guatemala-City waar ze hun reis begonnen. Vandaag een nieuw interview met 1 van de vriendinnen over alle ins en outs van Guatemala en Belize!

Costa Rica, Curaçao en tegenwoordig Nicaragua hoor je vaak als mensen kiezen voor Centraal-Amerika. Guatemala en Belize liggen wat minder voor de hand. Wat trok je aan in deze landen?

Kim: Guatemala en Belize zijn voor ons gevoel wat minder ontdekt en toeristisch. Het voelt meer als het onbekende en dat leek ons wel spannend. We waren op zoek naar een reis waarbij we zowel veel konden zien en doen als een weekje op een paradijs konden relaxen. We hebben eerst nog aan Cuba en Jamaica gedacht, maar dan zaten we nog in het orkaan seizoen. Qua klimaat en timing paste Guatemala en Belize beter.

Hoe zit het met 2 vrouwen en de veiligheid in Guatemala en Belize? Hadden jullie je ingelezen van te voren hierover? 

Kim: Hier zijn we regelmatig (en dit is nog een understatement) op gewezen. Hier waren we ons wel van bewust, maar ik geloof ook dat je er zelf bij bent hoe je een reis aflegt. Ik denk dat je intuïtie heel goed aangeeft wat je wel en niet moet doen. We hebben wel van te voren wat stukken van a naar b vastgelegd en georganiseerd. Dit voelt ook al een stuk veiliger.

En achteraf kan je Guatemala en Belize als veilig beschouwen?

Kim: Er zijn wel plekken bijvoorbeeld in Guatemala-Stad waar je als vrouw zijnde niet alleen moet lopen, maar dit geldt net zo goed voor Rotterdam-Zuid. Er waren genoeg meiden die daar alleen op reis waren, dus dit kan ook prima. Ik vond het daarentegen wel leuker om met een vriendin samen te reizen door deze landen.

Zijn er naast het van a naar b nog dingen die je van te voren hebt geregeld of vastgelegd?

Kim: Belangrijke begin en eindpunten in de reis zodat ik wel een goede planning had om in deze 7 weken 5 landen te kunnen doen. Daarin heb ik een aantal mini vakanties binnen mijn 7 weken gepland. Wat we voornamelijk van te voren gepland hadden was het vervoer (vliegtickets). Maar qua overnachtingen en activiteiten hebben we eigenlijk bijna alles ter plekke geregeld. Dat kan ik overigens iedereen aanraden. De beste tips krijg je van andere reizigers die je onderweg tegenkomt en locals.

Wat vond je de grootse uitdaging aan het reizen?

Kim: Ik ben een vrouw en ik vind het eigenlijk altijd wel moeilijk om in te schatten wat voor spullen je moet meenemen. Voor deze reis had ik maar 1 backpack voor 7 weken en heel veel verschillende (micro)klimaten. Ik had geen idee wat ik mee moest nemen dus heb ik mijn hele tas maar volgegooid met zowel zomer- als winterkleding. Voor de rest ervaar ik weinig uitdagingen. Ik denk als je een klein beetje Spaans kunt en je het accepteert als het even tegen zit en daarna gewoon weer doorgaat kom je een heel eind.

Welke spullen kan je echt niet missen als je deze reis maakt?

Kim: Een goed paar extra schoenen voor alle hikes, dan heb je daarnaast nog schoenen voor bijvoorbeeld in de avond. Vergeet geen wereldstekker! Ik ben ook heel blij met mijn softhell jas, handig voor zowel de kou als voor regen, dat heb je hier nogal veel. Deze heb ik meer gedragen dan ik van te voren had gedacht. En mijn lonely planet om me weer goed te kunnen voorbereiden op een nieuw land.

Belize is wat minder bekend dan Guatemala, waarom moeten backpackers toch echt naar Belize?

Kim: Voor de super relaxte vibe die er hangt. Hier kom je echt tot rust. Het eilandmotto is #goslow. Zelfs als je te hard loopt word je gecorrigeerd door de locals daar. In combinatie met de witte stranden, het zonnetje en de kleuren waarmee het eiland Caye Caulker is opgebouwd maakt het helemaal af.

Belize staat niet bekend om een goedkoop land. Hoe kunnen backpackers overleven in dit land?

Kim: Je hebt street bbq’s, daar kan je tussen de middag voor een leuk bedrag een maaltijd box kopen met vlees, rijst, sla en dit wordt ter plekke bereid door locals. Je had bijvoorbeeld ook  jenny’s fried jacks, gefrituurde tortilla’s voor nog geen 3 euro. Heerlijk om mee te nemen en te eten op een mooi plekje. Verder is er niet echt veel te doen, dus aan activiteiten geef je al bijna geen geld uit. Leuk is om zelf te gaan snorkelen of bijvoorbeeld een eigen tour over het eiland te gaan doen. De locals zijn heel vriendelijk en willen je overal bij helpen. In ons geval liepen ze graag mee 😉

Wat heeft jou het meest verrast aan deze reis?

Kim: Hoe lief en vriendelijk alle mensen zijn. Je bent toch wel bevooroordeeld over Centraal-Amerika door de verhalen, maar iedereen gaf goede tips en hielp ons gaande de reis. Daarnaast de mooie natuur, maar daar kan je niet echt verwachtingen van hebben want dit kennen wij in Nederland totaal niet. De immense jungles, die vaak grenzen aan zee, zijn echt om te genieten.

Als je nu 5 tips mag geven over Guatemala en Belize, welke zijn dit dan? 

Kim:

  • Belize: het eiland Caye Caulker, nog geen uurtje met de Ferry vanaf Belize City! Het vaste land van Belize sprak ons veel minder aan en daar krijg je het relaxte vakantiegevoel in mindere mate mee. Het eiland San Pedro is ook nog een aanrader.
  • In Guatemala zou ik de Acatenango vulkaan beklimmen. Je moet wel een beetje getraind zijn, wij hebben ons daar wel op verkeken, maar het uitzicht van een vuurspuwende vulkaan is echt heel gaaf.
  • Tikal, waar je in het park maya tempels vindt. De meeste mensen slapen in de dichtstbijzijnde stad Flores. Leuk is om in Tikal zelf te slapen en een tip is dan The Jungle lodge.
  • Semuc Champey tour: Een geweldige dag tour die start met een survivaltocht in caves, hike naar het viewpoint met super mooi uitzicht en zwemmen in watervallen. Erg tof! Je wordt de jungle ingereden met een truck waar waarschijnlijk eerder die dag nog koeien in vervoerd worden. Wel grappig!
  • Vooral niet in Guatemala-Stad blijven hangen, maar meteen door naar Antigua. Lekkere koffie, mooi en kleurig straatbeeld, leuke plekjes, vriendelijke mensen. Echt een pittoresk, mooi dorpje en heerlijk om een paar dagen te zijn. Voelt een beetje als een citytrip binnen je reis.

Als je deze reis nu opnieuw zou doen, zou er dan iets zijn wat je anders zou doen?

kim: Guatemala was qua reisafstand toch groter dan gedacht. We waren hier 11 dagen, maar eigenlijk was het te kort waardoor je relatief langere reisdagen had en dat had ik naderhand liever uitgesmeerd over wat meer dagen. Ik had ook graag beter Spaans willen spreken. Daar heb ik me toch wel op verkeken. Veel mensen spreken er geen Engels. Gelukkig had ik Iris bij me. Zij heeft een half jaar in Madrid gestudeerd en dat is wel fijn om uit de voeten te komen.

Gezien je hele reis (7 weken), wat heb je dan geleerd en neem je mee?

Kim: Ik ben persoonlijk niet het type die zich over kan geven aan het “backpackerswereldje”. Ik vind het aangaan van vele oppervlakkige relaties tijdens vakantie lastig en merk dat ik vaak geen zin heb om met ‘jan en alleman’ te gaan praten. Daarom ben ik iedere geval erg blij dat ik mijn reis met goede vrienden heb doorgebracht want daar heb ik hele andere gesprekken mee! Ik heb ook geleerd dat het zo belangrijk is om echt tijd voor jezelf te hebben en dat ik dit in Nederland veel te weinig doe. Er zijn hier veel plekken waar je geen connectie op welke manier hebt met anderen. Even een boek lezen, even geen mensen en telefoon, dit wil ik in Nederland wel echt meer gaan doen. Merk dat ik daar lekker op ga 😉 Daarnaast dat het altijd handig is om een potje voor onverwachte kosten te begroten. Denk bijvoorbeeld aan exit kosten bij de grens om een land uit te komen (staat echt nergens) of als je het reizen met de bus helemaal zat bent, is het soms wel lekker om een vlucht te pakken. Kan je zomaar 2 dagen aan transport schelen. 10% van je budget is daarom wel handig. Ik zou ook altijd aanraden als je meerdere landen gaat bezoeken dat je voordat je de grens overgaat al geld hebt van het volgende land. Er is vaak geen pinautomaat en dit kan voor lastige situaties zorgen als je een volgende bus wilt pakken, dit zou ik volgende keer beter aanpakken.

En, wat wordt je volgende reis?

Kim: Buiten mijn geplande wintersport vakanties om, staat Cuba/Jamaica nog steeds hoog op mijn lijstje, maar begin ik stiekem toch ook nieuwsgierig te worden naar Azië omdat ik er veel goede verhalen over hoor. Plus het is lekker goedkoop en ik kan wel een “rehab” gebruiken na deze reis! 😉

Kim heeft na de 2,5 week in Guatemala en Belize ook nog een gedeelte van Costa Rica en Panama gezien. Rancho Burica in Punta Banco en Puerto Viejo in Costa Rica beviel Kim zo goed dat ze zeker weet dat ze ooit in Costa Rica gaat terugkomen. Waarschijnlijk met een vriendje of vriendinnetje, want daar is ze wel achter gekomen! 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here