Mijn lieve vriendinnetje Nathalie(28) en haar vriend Mark hebben het reizen ook ontdekt. Mark al iets eerder, maar hoe kon het ook anders dan dat hij Nathalie ook zo enthousiast kreeg. Augustus 2014 vertrokken ze dan ook samen naar Bali via Dubai. De andere kant van de wereld en voor beide een nieuwe wereld. Ik vroeg mij af hoe zij Bali hebben ervaren. Ik vond het een heerlijk eiland, maar was er 4 jaar eerder. Is het echt zo toeristisch geworden als men zegt of hebben zij dit anders beleefd? En is in Dubai alles zo luxe en duur?

Hoi Nathalie, super leuk dat je mee werkt aan sanshine-travel.nl ! Ondanks dat je alweer een nieuwe reis hebt geboekt voor 2016 (Sri Lanka) wil ik je graag een aantal vragen stellen over je reis naar Dubai en Bali. Bedankt alvast voor je open- en eerlijkheid!

Sanshine–> Hoe ontstond eigenlijk het idee om naar Bali te gaan?

Nathalie: Het begon met het feit dat Mark van reizen houdt. Hij heeft al een aantal verre en lange reizen gemaakt. Zo is hij bijv. voor een half jaar naar Australië geweest en heeft hij een reis met vrienden gemaakt door Noord-Amerika. Daarnaast heeft hij verschillende landen binnen en buiten Europa bezocht. Toen ik met hem een relatie begon wist ik dat reizen voor hem belangrijk zou zijn. Hij gaf daarmee ook aan dat hij graag een keer de oostkant op wilde gaan. We hebben uiteraard een aantal landen opgeschreven en zijn toen uitgekomen op Bali. Mede omdat mijn ouders in hun jeugd naar mijn oom en tante zijn gegaan die daar woonde, aangezien mijn tante van Bali komt. Het fotoboek heb ik wel 100 keer bekeken. En ik heb om me heen genoeg verhalen gehoord van mensen, ook jij Sanne, en daar kwamen geweldige verhalen naar voren. Voor ons was het toen snel duidelijk. Wij gaan naar Bali!

Sanshine–> Het klinkt alsof je een ervaren reiziger aan je zijde hebt. Hebben jullie je toch nog speciaal voorbereidt op deze reis?

Nathalie: Nou, ik moet eerlijk zeggen, ik vond het eigenlijk best spannend! Voor het eerst zo ver vliegen, een tussenstop, verschillende plekken bezoeken, moeten we ingeënt worden, wat moeten we regelen en wat moeten we meenemen? Maar eigenlijk viel het allemaal heel erg mee. Gelukkig door alle reizen weet mijn vriend hoe we voor een goedkope prijs met een goede vluchtmaatschappij op de juiste tijden ergens konden komen. Ik vind het uitzoek werk namelijk helemaal niks. Het enige wat we dus hebben voorbereidt zijn de vluchten, de inentingen, een hotel voor ons 3 daagse verblijf in Dubai en een hotel voor onze eerste nacht op Bali. Oh, en een bungalow voor 2 nachten op Gili Trawangan. Voor de rest moet je de dingen laten gaan zoals ze lopen. Dat maakt zo’n reis juist bijzonder.

Sanshine–> Je zocht zelf tickets lees ik. Je vloog dus via Dubai, waar je 3 dagen verbleef. Stond Dubai bewust op de planning of scheelde dit in de kosten van de vliegtickets?

Nathalie: We hebben zelf tickets gezocht omdat je goedkoper uitkomt dan via een reisbureau. Buiten dat kan je dan ook je reis plannen zoals je wilt dat het loopt. En als je wat goedkoper wilt vliegen richting Bali, dan is er zeker 1 tussenstop. Bij een vlucht die wij hadden gevonden viel deze in Dubai, wat meteen een mooie kans was om deze stad te bezoeken en te ontdekken. Wij hebben er dus zelf voor gekozen hier langer te verblijven. Zo hebben we weer een losse vlucht geboekt van Dubai naar Jakarta en vervolgens door naar Bali. Het was voor ons dus een mooie kans en het heeft ons aanzienlijk veel geld gescheeld.

Sanshine–>Om meteen even in te haken op Dubai. Wat verwachtte je van deze stad?

Nathalie: Van de verhalen die worden verteld verwachtte we een hoop grote gebouwen, mooie architectuur, warm weer en een hoop bedekte lijven. Kortom, alles groot, duur en aanwezig. Een hoop om te bekijken.

Sanshine–>Voldeed Dubai uiteindelijk aan je verwachtingen en zou je het daarmee andere reizigers aanraden?

Nathalie: Ja, zeker weten! De meeste grote gebouwen worden daar uit de grond gestampt per 2 weken. Als ze bouwen dan is het ook gelijk heel groot en aanwezig en alles zit erop en eraan. Als architect kan je daar je lol op, want alles is mogelijk. De gebouwen zij gigantisch hoog, een fonteinen show is spectaculair en in een shopping mall raak je verdwaald. Hier vind je niet 1 Mac Donalds, maar ook een Burger King, Pizza Hut, KFC en nog 25 andere fastfood ketens. Bij een haven zie je geen sloepjes liggen, maar jachten en de een nog groter dan de ander. Bij alles wordt flink uitgepakt. Een plek wat je zeker gezien moet hebben. Een aanrader is wel om niet in augustus te gaan want dan is het bloedheet. Wij moesten namelijk rennen van airco naar airco. Als je in een andere periode gaat en de temperatuur rond de 30 i.p.v 50 graden ligt dan zou je ook heerlijk op het strand kunnen liggen. Langer dan 10 dagen zou ik niet gaan. Maar een aanrader? Ja, Definitely!

Sanshine–>Dat klinkt “groots”! Terug naar Bali. Wat ontbrak nu zeker niet in jullie gepakte koffers/backpacks?

Nathalie: In Bali is het heerlijk weer dus er gingen een hoop korte broeken, shirtjes en badkleding mee. We hadden wel gehoord dat het eten op je darmen kan gaan werken dus diareeremmers konden ook niet ontbreken. Daarnaast ben je veel op pad om dingen te bekijken dus goede slippers, sandalen of schoenen, een stevige rugzak en je fototoestel of je Go Pro. Op Bali leven ook nog wat beestjes dus we hadden ook “prik weg” en Deet anti insect mee. We kwamen er tijdens de reis ook achter dat we wat spullen vergeten waren. Vooral oude, dunne lakens en kussenslopen. We hebben in een bungalow geslapen waar we last hadden van bed bugs. Deze zitten in matrassen en kussens. Als je hier iets op kan leggen dan heb je er geen last van.

Sanshine–> Wat moet je nou echt niet overslaan als je op Bali bent?

Nathalie: Het leuke aan Bali is dat het voor ons niet duur is om daar “te leven”. Je kan hierdoor dus bijna alles doen wat je maar wilt. Een taxi rijdt de hele dag met je rond en laat je een aantal plekken zien die hij kent. Hij blijft dan op je wachten en rijdt daarna weer met je door naar de volgende plek. Aan het einde van de dag ben je misschien 20 euro kwijt. Dit vond ik een hele leuke ervaring. Zo zijn wij terecht gekomen bij de rijstvelden van de Tegalalang, net boven Ubud. Zo mooi en groen, het lijkt wel een schilderij. Tijdens dezelfde rit zijn we bij monkey forest geweest, mooie omgeving en erg gelachen. De tempels zijn op Bali erg belangrijk en sommige liggen op een bijzondere en serene plek. Tanah lot is een bekende en rond het avonduur is het mooi om naar Ulu Watu te gaan. Deze ligt op de rand van een berg met een mooie zonsondergang. Daarnaast is een Balinese dans ervaring ook erg leuk. Je kan op Bali ook genieten van het heerlijke eten namelijk vis en curry gerechten. Vooral de curry’s eten wij nu thuis ook. Wij zijn ook richting Legian gereden (een walhalla voor surfers), en het is leuk om hier wat lesjes mee te pakken. Oh, en wat uiteraard nog heerlijk is om te doen en hier in Nederland erg duur is: massages! Je betaald voor een full body massage van een uur (schrik niet) ongeveer 4 euro. Dus je snapt het wel, dit hebben wij meerdere keren laten doen. Ik kan eigenlijk dingen blijven bedenken. Het is een verschrikkelijk mooi en vriendelijk land.

Sanshine–> Wauw! Het klinkt alsof iedereen daar heen wilt. Vond je het er niet TE toeristisch dan?

Nathalie: Je merkt het wel, omdat het voor mensen uit andere landen goed te betalen is, het wel een populair eiland aan het worden is. Naast dat er ook nog veel Australiërs ook naar Bali komen. Voor hun is het relatief maar een klein stukje vliegen. Ik denk dat het de vlieguren zijn wat mensen nog tegenhoudt. Of het TE toeristisch is? Nee, zo hebben wij het nog niet ervaren. Ergens is het ook wel handig, zo kom je altijd wel bij mooie plekjes. Buiten dat er overal wifi is, vroeger had je de lonely planet, maar die wordt dus minder gebruikt. Nu heb je in plaats van een kaart een Ipad of telefoon en Booking.com. Een druk op de knop en je volgende plek is vastgelegd. Bali heeft zoveel mooie plekjes, het is maar net wat je wilt. Wil je niks van het toeristische stuk mee krijgen dan kan je via de locals echt wel op rustigere plekken komen bijvoorbeeld in het noorden van het eiland. En ga dan vooral niet naar Kuta(zuiden), want daar is het echt wel toeristisch! Het is maar net wat je zelf wilt.

Sanshine–> Mijn laatste vraag, Is er ook nog iets enorm tegen gevallen of zou je iets absoluut afraden?

Nathalie: Wat ons een beetje is tegengevallen is dat we heel graag dolfijnen wilde spotten. Eigenlijk wist niemand op Bali waar dit echt was. Toen zijn we uiteindelijk naar een plek gereisd waar we een aantal locals over gehoord hadden, maar dit was een behoorlijk toeristische attractie en in tegenstelling tot de rest moesten we hier wel aardig wat geld voor neerleggen dus hebben we dat ook niet gedaan. Wat verder af te raden is dat je beter niks ongekookt kan eten om maagklachten te voorkomen. Drink ook geen leidingwater. Je hoeft geen euro’s mee te nemen want op Bali kan je overal prima pinnen. Als je met euro’s gaat betalen wordt je vaak nog meer afgezet. Probeer trouwens ook altijd af te dingen. Ze proberen altijd een hogere prijs te vragen. Ook een auto huren zou ik afraden. Het verkeer gaat kris kras door elkaar en er zijn niet echt regels. Daarnaast kosten de taxi’s niks dus is het beter het risico niet te nemen.

Verder is het een fantastisch mooi land, mooie natuur, mooie cultuur en hele lieve mensen. Ik weet 1 ding zeker, wij gaan hier zeker een keer terug! Maar eerst nog wat andere plekken bezoeken, want er zijn er nog genoeg.

Super bedankt voor je goede tips! En alvast een hele fijne reis gewenst naar Sri Lanka!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here