Op vrij jonge leeftijd kriebelde er al iets bij Ester om richting Afrika te gaan. In 2014 werd haar droom op 21 jarige leeftijd waargemaakt en vertrok ze met British Airways via Londen naar Zuid-Afrika om daar 3 maanden vrijwilligerswerk te doen. Wat dit inhield en hoe ze dit heeft ervaren lees je in dit openhartige interview!

Naar mijn mening is het erg mooi om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Er zijn vele continenten en landen waar dit mogelijk is. Waarom koos je voor Zuid-Afrika?

Al sinds ik me kan herinneren voelde ik de behoefte om ooit naar Afrika af te reizen. Ik heb voor Zuid-Afrika gekozen omdat ik een nichtje heb die geadopteerd is uit Zuid-Afrika. Via mijn tante ben ik in contact gekomen met een stichting hier in Nederland, Baie Dankie. Zij hebben veel contact met Zuid-Afrika en via hen hebben we kunnen regelen dat ik die kant op kon gaan. Hierdoor kwam ik terecht bij Norsa Community Care.

 

Wat is NorSA Community Care precies voor een organisatie?

NorSA Community Care is een grote, brede organisatie. Jeugdcentra voor jonge en oudere kinderen, hulp voor zwangere (tiener)moeders, AIDS-testen, hulp voor moeders met baby’s, elke dag soep uitdelen, dit zijn een aantal onderdelen waar NorSA zich over boog. Ook de MAMAs van Zuid-Afrika (momenteel zijn er hier reclames van op Nederlandse tv) krijgen zorg vanuit NorSA. Speelgoed, huisraad en eten.

Wat hield het vrijwilligerswerk precies in? 

Ik heb in een jeugdcentrum meegelopen. Dit jeugdcentrum lag in een township(sloppenwijk). Overdag was er opvang voor de kleinste kinderen terwijl de moeders aan het werk gingen. Dus veel spelen en eten/drinken geven. Na schooltijd hadden we NSO (Naschoolse opvang). Hier boden we activiteiten aan, een maaltijd en hulp bij het huiswerk.

Hoe was je voorbereiding op deze reis?

Heel eerlijk.. Kort maar krachtig. In maart kreeg ik een relatie. Dan is het best lastig om voor drie maanden weg te gaan. De dag voor dat ik weg ging heb ik mijn koffer ingepakt. Ik heb me natuurlijk wel ingelezen over het land en de culturen. Uiteindelijk vond ik het toch erg spannend toen ik eenmaal op Schiphol stond en besefte dat ik dit echt alleen ging doen.

 

Je zegt net dat je deze reis alleen ging maken. Super stoer, maar is dit wel veilig voor een vrouw alleen? 

Op de dag van aankomst gingen we direct naar het centrum waar ik zou gaan werken. Toen we de township inreden kreeg ik heel eerlijk lichte kriebels. Kriebels van enthousiasme maar ook kriebels omdat ik niet wist wat me te wachten stond. Er werd mij direct verzekerd dat ik binnen de hekken gewoon veilig was en rond kon lopen. Er werkten meer blanke Afrikaanse dames op het centrum, dus ik was niet ‘in mijn uppie’. Na verloop van tijd wisten de mensen uit de township dat ik bij NorSA werkte en wist iedereen wie ik was. Wel kreeg ik de tip om niet met mijn telefoon of camera rond te lopen.

Wat vond je het leukste aan het vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?

Het is ontzettend leuk om te zien dat mensen blij zijn dat je er bent, blij zijn dat je er echt voor hen bent. Een luisterend oor, een aai over de bol of helpen met huiswerk. Het “werk” was ontzettend divers!

Wat vond je het moeilijkste aan het vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika?

Ik heb verhalen gehoord en meegemaakt waar je de koude rillingen van krijgt. Om dit wat duidelijker aan te geven zal ik het uitleggen. Er is veel armoede in Zuid-Afrika. Eens per dag werd er bij het centrum soep uitgedeeld aan de allerarmsten van de wijk. Op een dag stond er een groep vrouwen. Één van hen had zo’n honger, dat ze omviel voordat ze soep kon halen. Dit gebeurde terwijl ik buiten stond te kijken. Dat soort gebeurtenissen zetten je met beide benen op de grond. Dan besef je dat je boft dat je elke ochtend een boterham kunt pakken en een glas melk kunt inschenken.

Dat zijn zeker heftige ervaringen. Hoe heeft de organisatie jou hierin ondersteunt?

De mensen van NorSA zijn super! Ik werd met open armen ontvangen. En dit warme gevoel heb ik drie maanden lang gehad. Als ik ergens mee zat was er altijd iemand waar ik mee kon praten. De mensen daar waren allemaal heel benieuwd wat mijn ervaringen waren en naar mijn mening. Ik zou zo terug gaan als ik kon!

Wat voor kansen krijg je als je vrijwilligerswerk doet in Zuid-Afrika, die je in Nederland niet zou krijgen?

Om eens met eigen ogen te zien hoe zo’n land eruit ziet, hoe de cultuur is en hoe de mensen zijn. Dat is veel beter dan via internet, TV of boeken!

 

Kon je het vrijwilligerswerk combineren met reizen?

Ik heb tijdens mijn vrijwilligerswerk een meisje ontmoet, Cormandre. Zij is Zuid-Afrikaans en lijkt ontzettend op mij. We klikten meteen goed en mensen vroegen zelfs of we zussen waren! Ze had een auto. Ze zei tegen me: ‘als jij mijn tank vol gooit, wil ik je overal heenrijden waar je maar wilt’. En dat hebben we zeker gedaan! Natuurlijk de Tafelberg, Waterfront en alle andere bekende plekken in Kaapstad heb ik met haar gezien. Ook zijn we samen op safari geweest, dat was ontzettend gaaf!

Zou je vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika aanraden voor mensen die er nu nog over twijfelen?

Absoluut! Het is een prachtig land met prachtige mensen! Doen!

Ben je net als Ester op zoek naar een mooie bestemming waar je van nut kan zijn? Wil je heel graag een keer vrijwilligerswerk doen? Of wil je gewoon graag meer lezen/informatie? Bekijk dan de website www.norsacommunitycare.org of lees Ester haar website en uitgebreide ervaringen op  www.esterol.waarbenjij.nu

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here