September 2015 was het zo ver. Johan(32) en Annelies(32) begonnen aan hun 3 weken reis door Vietnam. Voor Johan was de Aziatische cultuur al bekend, maar voor Annelies was alles nog nieuw. Daarom kozen ze er ook voor om aan een groepsreis deel te nemen. Wat zijn nou de voor en nadelen van een groepsreis en maakte Vietnam de verwachtingen waar?

Op mijn vraag: “Waarom een groepsreis?” kwam dan ook een duidelijk antwoord. Voor Johan had dit niet gehoeven. Hij heeft al vaker gereisd en trekt graag zijn eigen plan. Hij is naar eigen zeggen dan ook “te eigenwijs” om mee te gaan op een groepsreis. Toch wist Annelies hem over te halen. Voor haar was het de eerste keer zo ver en ze vond het daarmee prettig dat alles goed geregeld was. Hier kon Johan wel in komen en hij zag het zelf op dit moment ook niet erg zitten om alles op te zoeken. Hiermee ontstond het idee voor de Vietnam groepsreis.

Sanshine–>Wat zijn nou de voor en nadelen van een groepsreis?

Annelies: Je hoeft eigenlijk niks te regelen. We hadden de hele dag een gids die ons alle plekken liet zien. Daarmee kom je ook op bijzondere plekken waar je zelf misschien niet komt. Als er iets aan de hand is kan je altijd terugvallen op de gids of mensen op je heen. Uiteindelijk vielen er ook best wat dingen tegen hoor. Het reizen was veel te veel en daar waar in de beschrijving stond een korte dag in de bus, werd dit een lange dag in de bus. Je moet altijd rekening houden met tijden en je moet heel veel vroeg op. Soms wilde we ergens langer blijven, maar dat kon niet omdat er dan al wat anders op het programma stond. Het reizen met een groep is wel gezellig, maar er waren weinig mensen van onze leeftijd. Daarnaast werd deze reis voor het eerst gedaan, dus misschien hadden we met een aantal dingen ook wat pech dat het voor de eerste keer was.

Johan: Voor mij is het al niks een groepsreis. Ik wil graag zelf dingen ontdekken en doen. De gids vond mij dan ook wel eens lastig omdat ik vaak mijn eigen ideeën bij dingen had. Natuurlijk was het wel relaxt dat we niks hoefden te regelen en overal in konden stappen en aan konden schuiven, maar ik zou het niet meer doen. Niet meer naar Azië in iedere geval.

Sanshine–>Hoe kwamen jullie op Vietnam?

Johan: Ik ben op veel plekken in Azië al geweest en dus werd het een bestemming wat we beide nog niet hadden gezien. Daarnaast denk ik dat Vietnam prima te bereizen is binnen 3 weken. Vietnam is veilig en ik hoorde er goede verhalen over. Ik vond het ook fijn voor Annelies dat haar eerste reis in zo’n land zou zijn.

Sanshine–> Jullie zijn ook naar Halong Bay geweest, wat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Wat vonden jullie hiervan?

Annelies: Ik vond het erg mooi. We hebben een boottocht gedaan en daar 1 nacht op geslapen. We hebben een stuk gelopen en zelfs aapjes gezien. Ik kan van dat soort dingen al genieten. Johan loopt vaker wat harder door en kijkt minder om zich heen. Ik vond het wel een bijzondere plek.

Johan: Ik vond het eerlijk gezegd helemaal niet zo bijzonder. Je verwacht natuurlijk een hoop van de verhalen, maar het is mega toeristisch. Ik vond bijvoorbeeld sommige plekken in Thailand veel mooier. Het is jammer dat er zo’n commerciële gebeurtenis van is gemaakt. Dat maakt het voor mij minder bijzonder.

Sanshine–>Wat waren dan wel jullie absolute hoogtepunten?

Johan: Voor mij zeker de Cu Chi tunnels. Eigenlijk hadden we daar veel te kort de tijd want er was genoeg te zien en te doen. Het is mooi en interessant om zo’n stuk van de geschiedenis mee te krijgen en dat maakte wel indruk. Daarnaast vond ik Hoi An ook erg leuk. En dan vooral het fietsen. Dat klinkt gek, maar het is heerlijk om zo door een stadje te fietsen als je veel in de bus hebt gezeten.

Annelies: Voor mij ook Hoi An. Dus sfeer die daar was, was heel relaxt. Een gezellig stadje waar we lekker gefietst hebben. Ook zijn we naar het strand gefietst. Het was even prettig om op deze manier te “reizen” en dat de afstanden goed aan te fietsen zijn.

Sanshine–>Jullie reis ging van Noord naar Zuid Vietnam. Hebben jullie een groot verschil gemerkt tussen het Noorden en het Zuiden?

Annelies: Het Noorden was voor mij duidelijk mooier en leuker. Ik zou zelfs zeggen beperk je alleen tot het Noorden, maar dat is mijn mening. Ook had ik graag meer van het binnenland gezien. In Hanoi gebeurd veel meer op straat. Wij hadden achteraf liever de reis andersom gedaan, het Zuiden viel nu een beetje tegen.

Johan: Ik vond ook Hanoi veel mooier en traditioneler. Ho Chi Minh City is al veel verder ontwikkeld. Het is ook maar net wat je wilt en zoekt. Voor jonge backpackers is Ho Chi Minh City misschien wel weer een walhalla. Maar wij zijn al wat ouder, haha, en zoeken dit niet meer. Als ik terug zou gaan zou ik ook vooral het Noorden doen en dan zeker een paar dagen in Sapa verblijven, dat hebben we nu overgeslagen.

Sanshine–>Je hoort vaak dan mensen in Azië last hebben van buikklachten. Hebben jullie nog specifiek ergens op gelet?

Johan: Ik had er ook last van ja. Maar ik heb dan ook alles gegeten wat los en vast zit, dus ja dan vraag je er misschien om.

Annelies: Ik heb er wel goed op gelet wat ik daar at. Ik wilde graag dit soort klachten voorkomen. Helaas lukt dat niet altijd. Een tip is wel op te letten met wat je eet van de straat.

Sanshine–>Hoe hebben jullie het klimaat ervaren in Vietnam?

Johan: We waren er in het regenseizoen. Dit klopte dus ook. Ik had van te voren tegen Annelies gezegd dat het dan soms een paar minuten heel hard regent, maar het daarna ook weer snel opklaart. Dit was mijn ervaring in Thailand ook.

Annelies: Nou dit was dus niet zo. Als het ging regenen, ging het ook hard en stopte het voorlopig niet meer. Het was dan ook gewoon warme regen. Dus als je dan een poncho droeg, kwam daar bijna nog het zweet doorheen omdat het ook nog warm was.

Sanshine–>Waren er naast de regen nog andere minpunten?

Annelies: Ja, het hotel in Quy Nhon. Dit was zo vies. Zelfs tijdens het eten in het restaurant zagen we ratten lopen. Dit was echt verschrikkelijk. Volgens mij heeft de hele groep hier een klacht over ingediend. Dat is ook een nadeel aan een groepsreis. We konden niet zomaar naar een ander hotel. Als we samen waren geweest hadden we dat zeker gedaan.

Johan: Buiten dat ik op 4 shirtjes na al mijn kleding was vergeten,haha? Dat hotel was inderdaad verschrikkelijk, maar ik ga er vanuit dat ze daar in de volgende reis wat mee doen.

Sanshine–> Ondanks deze mindere ervaringen, zou je het land Vietnam wel aanraden aan andere reizigers?

Johan: Het ligt eraan. Beginnende reizigers/backpackers zou ik aanraden om naar Thailand te gaan. Dit is makkelijker te bereizen en hier zijn ze toeristen wat meer gewend. Ik vind wel dat je Vietnam echt gezien moet hebben als reiziger. Vooral het Noorden is erg mooi, maar ook voor de mensen en de cultuur. De hele Vietnamese beleving moet je meegemaakt hebben.

Sanshine–> Als jullie zelf terug zouden gaan naar Vietnam, wat zou je dan anders doen?

Johan: Dan zouden we het nu wel op eigen gelegenheid doen en alles zelf regelen. Ook willen we het dan combineren met Laos en/of Cambodja.

Annelies: Ja, daar ben ik het wel mee eens. Daarnaast zou ik het zuiden overslaan en meer van het Noorden en het binnenland willen zien. En inderdaad dit combinerend met Laos.

Sanshine–> Welke tips moeten reizigers naar Vietnam zeker mee krijgen?

Annelies: Ik zou aanraden om van Zuid naar Noord te reizen. Omdat je daar naar mijn mening eindigt met de hoogtepunten. Ook Hoi An moet je zeker naar toe.

Johan: Ik zou zeker aanraden om Hoi An te bezoeken en de Cu Chi tunnels te doen. Trek hier dan ook genoeg tijd voor uit en plan er niets achteraan zodat je moet haasten. Als je echt gaat om het backpacken zou ik Ho Chi Minh City ook doen, maar ben je minder van het backpacken en stappen vind je het denk ik te druk en toeristisch. De drijvende markten zijn heel leuk, maar ook het heerlijke eten en een stuk cultuur wat je mee krijgt. Van Zuid naar Noord reizen is inderdaad ook een optie, het is net wat je zelf prettig vind.

Onder het genot van een rood wijntje en de foto’s hadden we nog uren kunnen door praten over Vietnam. Ik merkte duidelijk, ondanks dat ze het de volgende keer anders zouden doen, enthousiasme bij Johan en Annelies tijdens het vertellen van hun verhalen. En omdat ik er zelf ook geweest ben werd ik er ook weer enthousiast van. En wij hopen de lezers ook. Vietnam: “doen dus!”.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here