El poblado, de wijk die iedereen kent in Medellin en waar de meeste toeristen en backpackers zich huisvesten voor een aantal nachten. Natuurlijk prima als je houdt van een zeer toeristische buurt, maar wat als we nu zouden vertellen dat wij een aantal tips hebben voor een andere kant van Medellin. Schrik niet, we bedoelen niet in een drugskartel, maar ben je wel nieuwsgierig geworden… Dan leggen we hier onder uit wat onze tips zijn!

Een kleine 2 weken geleden kwamen wij in contact met Geert van ResiRest en Lien van het Medallosocialhostel.

De 31- jarige Lien uit Antwerpen is altijd al ambitieus geweest. Ze verloor haar hart aan Colombia en startte in 2016 een restaurant in de toen zeer opkomende stad Medellin. Lili a la carte, genoemd naar haar eigen naam en die van een Belgische vriendin, opende samen met de lokale foundation ‘Suenos y Huellas del Manana (dromen voetstappen van morgen) in november 2016 hun deuren. De foundation helpt kinderen in gevaarlijke situaties en meisjes die een verleden hebben in de drugs/prostitutie. Het restaurant geeft de meisjes de kans om bij te verdienen met de foundation en hiermee een stapje te helpen in hun nieuwe leven. De foundation zorgt er ook voor dat de meisjes kunnen studeren en steunt hun in de weg naar een betere toekomst.
Lili a la carte biedt een goedkope en gezonde lunch en is open van 11.30AM-6PM. Daarnaast organiseren ze evenement zoals rommelmarkten, themafeesten met live muziek en talen uitwisselingen.


Het adres is Calle 54 #38-29 Medellin. Maar wil je eerst meer weten over dit mooie initiatief kijk dan op: https://www.facebook.com/lili.alacarta/

Na een tijdje weer in België gewoond te hebben begon het weer te kriebelen bij Lien. Ze besloot terug te gaan naar Colombia en daar opende ze zeer recent (nov. ’17) een nieuw hostel in Medellin genaamd Medallosocialhostel. Logischerwijs werkt Medallo erg nauw samen met de foundation van Lili. Het ontbijt wordt bijvoorbeeld georganiseerd door Lili. Maar dit is niet alles, de keuze van de naam van het hostel is ook niet zomaar. Het woord ‘social’ staat namelijk voor de ervaring. Via dit hostal kan je namelijk bij lokale projecten helpen. Iets heel anders dan de standaard tours in Medellin. Een voorbeeld is om een dag te gaan helpen bij een boer bovenin de bergen van Medellin. De boeren komen uit gewapende conflicten en zijn gevlucht naar Medellin. Vaak zijn de boeren wat op leeftijd en kunnen dus goed wat hulp gebruiken. Als toerist heb je een ongelofelijke ervaring en je helpt er iemand mee. Maar ook een middag spelletjes doen met meisjes van het internaat behoord tot 1 van de opties. Je helpt hiermee een andere foundation die deze meisjes onder hun hoede neemt in de weekdagen omdat thuissituaties vanwege drugs en prostitutie zeer moeilijk zijn. Lien is nog maar net begonnen met haar hostel, maar heeft nog veel wilde plannen waarmee ze haar lijstje binnenkort zal uitbreiden

Het mooie is dat Medallo je een andere kant van Medellin laat zien en echt door de ogen van de locals. Daarnaast draag je een steentje bij aan deze heerlijke stad.

Het hostel heeft 1 private double room met gedeelde badkamer (en een heerlijk matras spreek ik uit ervaring) en plaats voor 12 enkele plekken in een dorm. Er zijn 2 badkamers aanwezig, een gedeelde keuken, lounge ruimte en buiten terras. De plaatselijke fruitkraam vind je om de hoek en restaurants waaronder Lili vind je op loopafstand. Het grootste busstation vind je op circa 15 minuten met de taxi. Daarnaast is er altijd een enthousiaste en behulpzame eigenaar aanwezig. Lien legt haar hart en ziel in haar projecten en daarom kunnen wij het bovengenoemde alleen maar aanraden!

Boeken kan hier! 

Om je ervaringen met de lokale bevolking nog verder uit te breidden schakelen we over naar de 54-jarige Nederlandse Geert. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want dat het reisvirus ook bij Geert op jonge leeftijd aanwezig was is wel duidelijk. Als 18-jarige vloog Geert met wat vrienden en zijn paspoort naar Jamaica. Geen doordacht plan, geen voorbereidingen, maar de vrienden besloten fietsen te huren en hier begon de start van een onvergetelijke ervaring met voornamelijk locals. Ze werkten met locals, reisden met locals, feestten met locals en aten met locals. Dit was voor Geert een live-changing event en in al de jaren daarna is hij altijd op die manier bezig geweest met reizen. Wat hem in al die jaren al snel opviel was dat ‘samen eten’ vaak uitnodigde tot gesprekken die ertoe deden. Alsof men dan net wat meer los komt. En eigenlijk heel normaal: samen eten verbindt in elke cultuur!

Dit is in principe de reden geweest om een paar jaar terug alweer te beginnen met het uitdenken en opzetten van het gehele concept achter ResiRest. Inmiddels is dat een wereldwijde boekings- en betalings app geworden met zekerheid voor de local én reiziger (nu alleen nog Android), waarbij een redelijk onderschat stuk is het kunnen vinden van de zgn. ‘echte local’. Dus niet de “i am your special friend” en de “good prices” roepende local waarbij je als reiziger met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in een standaard verhaal terecht komt. ResiRest gaat voor écht en de mensen die je normaal niet tegenkomt.

De sleutel tot deze mensen in dat ze wereldwijd gaan voor samenwerkingen met non-profits. En dan met name de non-profits die zelf als doelstelling hebben het verbeteren van de economische positie van de mensen die zij steunen. In Medellin is dat Lili-a-la-Carte. Vanuit de mens-tot-mens betrokkenheid bij juist de kleinschaliger ngo (non-profit) zien ze een geweldig mooie situatie ontstaan, die zowel voor de local als voor de reiziger iets biedt wat steeds lastiger te vinden is: echtheid. De lokale mensen zijn géén toeristenfabriekjes en hebben een verhaal te vertellen. Dat verhaal wordt het mooist als je samen kunt zitten, en vandaar het samen eten als uitgedacht concept van ResiRest.

medellin locals eten

Na in contact te zijn gekomen met Geert wilde wij graag zelf ervaren wat Geert aan ons vertelde. Twee avonden later zaten wij aan tafel bij ontzettend lieve en gezellige locals en met prachtige producten op tafel. Spannend voor beide partijen, maar het was zo leuk dat we bijna de hele avond zijn gebleven! Lenis, de vrouw des huizes had ontzettend haar best gedaan en ook voor haar was dit de eerste keer. Verhalen en ervaringen uitwisselen, het zien van een andere woonomgeving dan ons en het traditionele eten. Oprechte interesse van 2 kanten, het voelde bijna als “thuis”. Zoals in bovenstaand verhaal te lezen, eten verbindt met elkaar, de verhalen werden al snel persoonlijker en we kregen meer inzicht in elkaars leven. Voor beide een mooie ervaring en dit was zeker niet onze laatste keer! Wij kunnen dus oprecht alleen maar zeggen: “Download de app, schuif aan en geniet”

Wil je wat meer informatie kijk dan even op de website van ResiRest: https://ResiRest.com/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here