Wij hebben door heel Bolivia en Peru gereisd met de bus. Goedkoop en comfortabel! Natuurlijk niet zo snel als het vliegtuig, maar als budget backpacker prima te doen! De eerste bus die we namen die stopte er meteen midden in de nacht mee, dus dit was een goed teken.. Iets wat ik zelf mistte tijdens onze zijn concrete ervaringen met busmaatschappijen in Bolivia en Peru. Ik lees daarnaast altijd genoeg vragen over goede bussen in Bolivia en Peru dus hierbij een nieuw artikel. Ik schrijf niet je moet die of die bus nemen, maar echt puur vanuit mijn ervaringen 🙂

Vanaf de grens tussen Brazilie en Bolivia namen wij de Trans Bolivia naar SantaCruz. Zoals al gezegd kreeg deze bus pech en moesten we in de nacht een aantal uur wachten.. ai welkom in Bolivia. Zonde, want de bus zelf was echt meer dan prima. We sliepen beneden, konden de hele stoel plat doen, er was airco en een algemene tv weliswaar met spaanse films, maar echt meer dan prima. Er werd gelukkig, wel na een paar uur, een nieuwe bus voor ons geregeld en konden we onze reis voortzetten. Je hoort ook wel eens dat ze je uit de bus zetten en je het zelf kan uitzoeken, maar dit was dus netjes opgelost. Ik zou Trans Bolivia dan ook wel aanraden, maar neem warme kleding mee want het was ijskoud! En bereid je voor op een hell weg.. Kosten:  6,25 p.p. 

Vanaf Sucre naar Uyuni gaat er maar 1 bus direct en dat is de 6th Octobre. Als je op internet kijkt, lees je behoorlijk wat spookverhalen dus we gingen niet echt met een fijn gevoel deze bus in. Er is helaas geen andere oplossing, of je moet overstappen op Potosi of je moet via Tupiza of de bussen gaan naar Cochabamba of La Paz. De bus viel ons reuze mee. Geen ruimte zoals bij de Trans Bolivia, maar we hebben ons niet onveilig gevoeld tijdens deze rit. Het scheelt ook dat het een dag bus is. Kosten: 9,80 p.p. 

Vanuit Uyuni gingen we met Illumani naar La Paz met de nachtbus. Deze bus werd ons geadviseerd vanuit het hotel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alleen maar geslapen heb omdat ik zo moe was. De weg was wel vrij hobbelig en het was heel donker, maar ik denk dat je dit bij elke bus hebt. We zaten beneden, de stoelen konden ruim naar achteren en ze draaiden een film. We kregen hier ook een dekentje. Kosten 12 euro p.p. 

Vanuit La Paz werd ons geadviseerd om met Titicaca tours naar Copacabana te gaan. Omdat dit niet zo’n lange afstand is zit je aardig krap. We konden niet naar achter, maar als je lange afstanden gewend bent is dit op zich wel te doen. Het was denk ik voor ons wel de minste bus waar we in zaten, maar dit heeft denk niet met de maatschappij te maken, maar meer met de afstand. Kosten 3,30 p.p. 

Vanuit Copacabana gingen we wederom met de Titicaca tours naar Cuzco. Je reist hier over de grens dus wilden we liever overdag in plaats van in de nacht. We verwachten na de laatste bus eigenlijk helemaal niks, maar deze bus viel ons dus weer alles mee! We konden wel met onze stoel naar achter, de grens verliep makkelijk en we kregen van te voren de immigratie formulieren vanuit Titicaca tours dus dat hadden ze goed geregeld. Ze wachten aan de andere kant van de grens, omdat je dit allemaal zelf moet doen en ook dit was netjes geregeld. Kosten 11 euro p.p.

In Cuzco hebben we meerdere opties overwogen, maar hoorden we goede verhalen over Cruz del sur. Vanwege de lange afstanden in Peru en de wat gevaarlijkere wegen in de nacht hebben wij eigenlijk alle reizen in Peru gekozen voor deze maatschappij vanwege de veiligheid. Oltursa schijnt even goed te zijn en dit zie je ook terug in de prijzen. Je betaald net even wat meer dan de andere bussen. Een low budget optie met goede kwaliteit is Civa. Bij Cruz del sur krijg je een deken, kussen, eten (niet heel bijzonder) en een eigen tv schermpje. Dus ja, een stuk meer luxe dan bij alle andere bussen. De prijzen verschillen enorm! De bussen zijn populair dus wees op tijd met boeken. Uiteraard zijn er genoeg andere opties, maar dit zijn onze ervaringen. 

Cruz del sur: Let op: Ze hebben hele wisselende prijzen! Het ligt aan welke stoel je neemt, waar je zit en wanneer! Daarnaast is het een hele populaire maatschappij en dus snel uitverkocht. Al was onze ervaringen dat je via internet niks meer kon kopen, maar de halve bus leeg was. In Peru kan je kijken via de site www.busbud.com, maar tot 24 uur van te voren kan je boeken.

Cusco naar Arequipa (circa 12 uur) 12,50 euro p.p.

Arequipa naar Ica (circa 9 uur) 15 euro p.p. 

Huacachina naar Paracas (circa 1,5 uur) 2,80 euro p.p. 

Paracas naar Lima (circa 4 uur) 11,25 euro p.p. 

Lima naar Mancora (circa 19 uur) 30 euro p.p 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here