Munduk is een klein dorpje wat ligt in de bergen van Bali. Het deed ons een beetje denken aan de Anna Purna en Himalaya in Nepal. In het dorp is niks te doen, maar de omgeving is echt prachtig. Wat een verschil met het drukke Ubud of Canggu. 

Dat wij het hier fijn vinden is niet helemaal gek want onze voorouders waren ook al fan van dit dorp en er staan dan ook nog een paar Nederlandse huizen overeind. Deze zijn dan ook makkelijk te herkennen ten opzichte van Balinese huizen. 

Wij verbleven 3 nachten in Munduk om de omgeving te verkennen en die heb je ook wel nodig als je meer wilt zien. Ook is er de mogelijkheid om Munduk voor een dag te doen met een driver. Dit is een goede optie voornamelijk omdat wij 3 dagen hier in de regen hebben gezeten. Nu begrepen wij dat we een beetje pech hadden en dat dit dus niet altijd zo is, maar je blijft in de bergen en regen is hier dan ook vaak! Wij zijn zelf op pad gegaan met de scooter, was goed te doen is, maar we waren wel 3x tot onze onderbroeken nat. Omdat het ook mistig is kan dit ook wel wat gevaarlijk worden, maar HE “it’s all an adventure!”. 

BRENG EEN BEZOEK AAN DE PURA ULUN DANU TEMPEL 

Deze bijzondere tempel is gewijd aan de godin van het water, rivieren en meren volgens het Hindoeïsme. Het complex werd al in 1633 gebouwd en bestaat uit meerdere eilandjes. De tempel ligt in het Bratan-meer en als je geluk hebt vind er een ceremonie plaats. Wij waren er rond half 10 en er waren nog niet veel toeristen, maar voornamelijk locals. Later werd het wel wat drukker. Ook de entree hebben ze in de loop der tijd opgeschroefd wat je betaald nu 50.000 idr per persoon (3 euro), waar dit eerst 5.000 idr was. Je bent niet verplicht een sarong te dragen maar, neem wel wat warmere kleding mee want de omgeving bij het Bratan-meer ligt op 1200 meter en dus is het er een stuk frisser. Vanuit Munduk ben je in ongeveer 35 a 40 minuten bij de tempel (met de scooter).

In de buurt vind je nog de Botanische tuinen, three top adventure park en winkeltjes een de markt. Natuurlijk allemaal gericht op toeristen. Wij hebben dit niet gedaan.

FOTOSHOOT BIJ WANAGIRI HIDDEN HILL 

Als je vanuit het dorpje Munduk naar de bovenstaande tempel gaat kom aan de bovenkant langs Lake Danau Buyan en lake Tambinglan. Hier (als het niet mistig is) heb je een prachtig uitzicht over deze twee grote meren. Het volk van Munduk is creatief geweest want vorig jaar zijn ze gestart met het bouwen van “originele’ foto spots. Perfect voor een selfie of een romantische foto met mooi uitzicht. Je betaald ook hier tegenwoordig 50.000 idr voor al verschilt dit volgens mij wel bij welke locatie je gaat. Je vindt de spots namelijk langs de hele weg. Wij waren bij Wanagiri hidden hill, welke volgens mij wel populair is voornamelijk onder de Aziaten, haha. Je hebt verschillende plekken, vogelnesten, een boot en een schommel. Ach, best creatief bedacht van deze mensen dus ondanks dat het 10x zo duur is als vorig jaar gunnen we ze dat!

NATUURLIJK NAAR DE WATERVALLEN

In de omgeving van Munduk vind je tientallen watervallen. Wij starten onze dag bij de Git Git waterval. We wilden vanaf daar langzaam terug naar Munduk alle watervallen af, maar omdat het noodweer werd net nadat wij de Git Git bezocht hadden was het te gevaarlijk nog andere watervallen te doen. Hieronder schrijf ik iets over de Git Git en de watervallen die we eigenlijk wilden bezoeken.

Git Git waterval 

Wij vonden dit uiteindelijk een beetje tegenvallen. Niet perse om de waterval zelf, maar het hele circus eromheen. We hadden op een andere website gelezen dat de entree 5000 zou zijn en het er rustig was. Niets van dit alles. De entree was nu 20.000 idr per persoon en het draaide meer om verkopen van spulletjes (ook weer kinderen helaas) dan de mooie natuur waar we voor kwamen. Je moet flink wat trappen lopen, nu vinden we dit geen probleem, maar de kinderen lopen een heel stuk met je mee om een poging te doen tot verkopen. Ik vond dat niks iedere geval. Vervolgens kwamen we bij de waterval (echt mooie natuur), hebben ze ook hier 1 kant helemaal gebouwd met foto spots en ja ook dat proberen ze weer voor extra te verkopen. Als je er dus bent houdt dan hier rekening mee en bezoek beter even de andere kant van de waterval. Dat was mooier! Ik vond het teveel een toeristisch gebeuren, houdt daar dus rekening mee.

Andere watervallen in de omgeving

 • Munduk waterval
 • Laangan melanting waterval
 • Labuahn Kebo waterval
 • Banyumala waterval
 • Pucak Manik waterval
 • Banyumala twin waterval
 • Air terjun mekalangan waterval

NATURAL POOL IN DE RIJSTVELDEN 

Dit vonden we dan wel weer heel leuk! Vooral omdat het waarschijnlijk nog zo onontdekt is dat er maar 1 iemand was. Ze zijn er wel flink aan het bouwen dus ook dit zal over een aantal jaar wel anders zijn. Wij waren eerst helemaal om de rijstvelden heen gereden met de scooter wat al heel mooi is om te doen. Vooral van bovenaf heb je een mooi uitzicht op alle rijstvelden. Volg op maps.me het uitzichtpunt van de rijstvelden. Als de vanaf de hoofdweg dat weggetje inslaat is het al snel de eerste rechts. Je kunt daar je scooter neerzetten en dan door de rijstvelden lopen naar de natural pool. (bij je homestay vragen kan je ook doen) Niets meer dan (koud!) natuurlijk water, rotsen en een door rotsen gecreëerde glijbaan. Wat een heerlijk rustig plekje om een verfrissende duik te nemen en even te ontspannen.

LUNCHEN BIJ MODING PLANTATION 

Dit is niet voorde budget reiziger, maar wel leuk als je wat meer geld te besteden hebt. Oke, ook niet helemaal waar want wij zijn er ook naar toe geweest alleen hebben we er wat gedronken in plaats van gegeten. Moding plantation is namelijk een resort die bovenop de berg ligt. Je komt er dus niet zomaar. Het is een behoorlijke klus met de scooter, maar ook weer een geweldige uitdaging om al die slinger slanger bochten af te gaan! Moding plantation is werkelijk een plaatje, wat een rust als je hier komt. Je kunt er ook blijven slapen (ik denk wel heel prijzig), maar dan waan je je wel in luxe en een bijzondere omgeving. Wij hadden ook hier pech met het weer want toen we boven op de berg kwamen trok het echt helemaal dicht en zagen we dus eigenlijk niks van het uitzicht. Ze hebben er ook een prachtig zwembad.

OOK NOG LEUK OM TE DOEN 

 • koffieplantage bezoeken en koffie drinken!
 • hikes in de omgeving

WAAR TE ETEN? 

 • Warung Classic – Wat een uitzicht! Je moet even op je eten wachten, maar ze werken er hard voor om het klaar te maken. We vonden het overigens niet bijzonder, maar oké!
 • Warung heaven
 • Eco Cafe Munduk
 • Restaurant bij Taman Ayu homestay – hele relaxte plek met mooi uitzicht- prima eten voor prima prijsjes – alleen lokaal eten

WAAR TE SLAPEN?

Afbeeldingsresultaat voor taman ayu homestayTaman Ayu Homestay

 

 

Hele fijne plek, super lieve mensen. Grote kamers met een balkon en stoeltjes. Gezellig restaurantje erbij en goede scooters te huur.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here