Kuta Lombok, niet te verwarren met Kuta Bali. Waar het op Kuta Bali enorm druk is (met vooral dronken australiers) is Kuta Lombok (nog) minder ondekt, maar er is genoeg te doen in de omgeving. De wegen zijn goed, de stranden zijn eigenlijk mooier dan op Bali en als je een beetje goed zoekt is het lekker goedkoop. Het wordt nog niet platgelopen door toeristen, je vindt er leuke restaurants en ze proberen er ’s avonds ook nog wat van te maken. En dit alles….zo dichtbij Bali, gaan dus! Oh ja, en had ik al gezegd dat de gili eilanden ook bij lombok horen?!

 

Hoe kom je er?

  • Je kunt vliegen van Denpasar naar Lombok. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Daarna kan je een taxi nemen naar Kuta, die duurt circa 25 minuten.
  • Een andere optie is om met de boot te gaan. Je gaat dan vanaf Padang bai op Bali naar de Gili eilanden en vanaf daar kan je door met de boot naar Bangsal Lombok. Vanuit daar is het wel een stuk met de taxi (circa 1 uur).

Wij zijn vanaf Bali eerst naar de Nusa eilanden gegaan vervolgens door naar Gili air en vanaf daar met een lokaal bootje (man man..) naar Bangsal en vanaf daar zijn we gebracht naar Kuta Lombok. Terug zijn we gevlogen naar Bali. (overigens voor 16 euro p.p. dus geen geld)

Wat is er te doen?

Het beste is om voor elke dag lekker een scooter te huren zodat je alle kanten op kunt. De wegen op Lombok zijn over het algemeen helemaal prima en er is vergeleken met Bali weinig verkeer. Dus ook als je een wat minder goede rijder bent.. easy to do! 

Surfen in de omgeving van Kuta 

Voor iedere surfer is er wat wils in de omgeving. De stranden zijn prachtig en de golven zijn goed. Ben je echt een beginner ga dan naar Selong Belanak, je kunt hier voor 250.000 idr een surfles nemen met de garantie dat je kan staan. Het is hier super fijn voor beginners want je staat gewoon op het zand, hoeft niet ver te zwemmen en de golven breken op het strand. Zit je er een beetje tussenin of ben je al gevorderd laat je dan met het bootje brengen naar Gerupuk. Je vindt hier 5 verschillende spots. Ben je al een gevorderde surfer dan moet je naar Mawi beach, daar vindt je genoeg hoge golven.

 

Ga een dagje liggen bij het strand Tanjung Aan 

Tanjung aan ligt aan de andere kant dan de bovengenoemde stranden. Je kunt er makkelijk heen met de scooter. Het is niet echt een plek om te surfen, maar vooral om lekker een dagje te liggen op een bedje. Ga bij turtle beach (restaurant) liggen en je kan dan een bedje gebruiken als je voor 50.000 idr aan eten of drinken in het restaurant besteld. Het beste is ook om daar je scooter neer te zetten (iets verder door te rijden), je hoort namelijk nog wel eens dat er banden lek worden gestoken. Je vindt op het strand wel verkopers en kinderen die armbandjes willen verkopen (dit is overigens overal in Kuta), maar hier zal je je bij neer moeten leggen.

 

Beklim de rotsen bij Pantai Telawas 

Wil je een “iets” actievere en mooie plek bezoeken klim dan rustige over de rotsen bij Pantai Telawas. De weg er naar toe is al een activiteit op zich aangezien er vele kuilen, hobbels en gaten in de weggetjes zitten. En soms staat er ineens een koe op de weg. Je kan er komen door de weg richting Mawi beach te nemen, maar net voordat je echt het strand op rijdt neem je niet de rechter, maar de linker afslag. Het leuke van dit strand is dat je er amper mensen zult tegen komen. Het is niet geheel ongevaarlijk om de rotsen te beklimmen dus je moet wel een beetje uitkijken. Je kan ook eventueel alleen wat foto’s nemen, maar klimmen is natuurlijk nog wat leuker.

 

Drink een borreltje of een gezond sapje bij Ashtari lounge

Op nog geen 5 minuten afstand rijden met de scooter vind je de Ashtari lounge. Al zeggen de borden buiten dat dit ideaal voor de sunset zul je deze hier niet zien aangezien de zon aan de andere kant onder gaat. Echter is het wel een hele mooie en relaxte plek om vooral in het einde van de middag een lekker drankje en een hapje te doen terwijl je uitkijkt over de baai vanaf de berg.

 

Bezoek een traditioneel Sasak dorp

Niet alleen de stranden zijn mooi om te bezoeken, maar het is ook bijzonder om meer te zien hoe er geleefd wordt op Lombok. Er worden in de dorpen bijvoorbeeld nog potten gebakken en stoffen geweven. De huisjes zijn vaak eenvoudig en van bijvoorbeeld bamboe gemaakt. De sasak mensen zijn de oorspronkelijke bewoners van Lombok en zullen je met open armen ontvangen.

 

Ga een dagje naar het onontdekte eiland Gili Nanggu

Gili Nanggu is 1 van de minder bekende gili eilanden rondom Lombok. Maar zoek je vooral rust en nog geen hordes toeristen ga dan naar Gili Nanggu ook wel “Paradise Island” genoemd. Het is een prive eiland, dus geen verkopers of dronken toeristen. Gili Nanggu is de plek om te snorkelen en vooral lekker niks te doen. Je kunt slapen op het eiland, maar er is maar 1 plek waar dit kan. Je kunt ook naar Gili Nanggu als dagtrip door te vertrekken vanuit Lembar en daar de boot te pakken die je in ongeveer 45 minuten naar het paradijsje brengt.

 

Natuurlijk is er om Lombok veel meer dan alleen Kuta. Wij hebben dit niet gedaan, maar de rest van Lombok lijkt me ook fantastisch! Nu is het nog het Bali van 15 jaar geleden dus wil je dat gevoel nog enigszins ervaren dan is het nu tijd om naar Lombok te gaan want grote kans dat het over een aantal jaar Bali 2.0 is.. 

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here