Een bericht over een tijger in Nepal en een tip van mijn collega brachten mij op een nieuw idee voor een artikel. Als je oog in oog staat met een tijger is je overlevingskans niet groot, maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus als je misschien enigszins weet wat je moet doen is er toch nog een beetje hoop. Waarschijnlijk op zo’n moment vergeet je alles waar je van te voren aan dacht..maar goed. Reizen brengt soms dus wel gevaren met zich mee, dit zag je ook maar weer bij de beste man uit Nepal. En je leest het natuurlijk vaker. Maar je leest ook vaak dat mensen het overleefd hebben door bepaalde bewegingen te maken of over te gaan in acties. Uiteindelijk is de kans dat je een wild dier tegenkomt natuurlijk heel klein, maar bij deze, kom je dit wild tegen, je leest hier onder wat je moet doen! 

1# De Struisvogel 

In Afrika waren wij bij een struisvogelfarm en die man vertelde ons het e.e.a over de struisvogels. Hij zei ons dat als je oog in oog met een struisvogel staat is de enige overlevingskans gaat liggen op de grond. Dan breek je waarschijnlijk nog het e.e.a, maar de kans op overleven is groter. Hij zei ons absoluut niet weg te rennen, een struisvogel kan tot wel 70 km per uur rennen, dus kleine kans dat je dit wint.

Dus: Ga zo plat en stil mogelijk op de grond liggen.

2# De Beer 

Wij waren in Zweden in het berenpark. Ik wist me er niet helemaal een voorstelling van te maken dus ging ik er onbevangen heen. Tot dat ik de opgezette beren zag en hoe immens groot die beesten zijn. Gelukkig waren de beren achter de hekken heel rustig, en lagen ze. Zodra ze gaan staan zie je eigenlijk pas hoe groot ze zijn. Nu zagen wij ze achter hekken, maar wat als je nu een mooie wandelroute neemt in Canada en je loopt tegen een grizzlybeer op? Ren iedere geval niet weg, ook al wil je dit als liefste. Een beer ziet de namelijk als aanval. Kijk de beer recht aan in zijn ogen en loop heel rustig achteruit. Als je het idee hebt dat de beer je wilt aanvallen, maak je dan zo groot en imposant mogelijk. Zwaai je armen en benen en schreeuw naar de beer om hem bang te maken. Als de beer je daadwerkelijk aanvalt, ga dan op de grond liggen met je gezicht naar beneden en doe alsof je dood bent.

Dus: Kijk de beer aan in zijn ogen en ga rustig achterruit. Geeft hij intentie aan te vallen, maak je dan groot en imposant, schreeuw hierbij. Valt de beer je aan, ga liggen met je hoofd naar beneden en doe alsof je dood bent.

3# De wolf

Maak je een heerlijk wandelingetje door een park en je komt oog in oog met een wolf te staan laat dan zien dat je niet bang bent. Wolven voelen angst en zullen bij vertoning van dat gevoel juist aanvallen, omdat je als een zwakkere wordt gezien. Als het je niet lukt je angst te verbergen en je wordt toch besprongen, pak dan een stok of een steen beet en laat hem niet in de buurt van je nek of hoofd komen. Als hij je eenmaal in je nek bijt, is het namelijk snel met je afgelopen.

Dus: zorg dat je je niet bang opstelt. Sla hem met een stok of steen. Laat hem niet in de buurt van je nek komen.

4# De leeuw 

Wij waren in het Krugerpark in Zuid-Afrika, maar daar waren alle leeuwen heel rustig. Ik had een hele andere voorstelling erbij, maar ze lagen meer te slapen dan dat de beesten actief waren. De leeuw zal een mens ook nooit opzoeken, maar er zijn altijd uitzonderingen waarbij de leeuwen zich bedreigd voelen. Een boze leeuw is te herkennen aan platte oren, een lage houding en een snel heen en weer zwiepende staart. Als je oog in oog komt te staan met een leeuw ren dan niet weg, want dan zal de leeuw je instinctief achterna rennen en aanvallen. Loop rustig achteruit, maar wanneer het dier aangeeft dat de beweging hem niet bevalt door grommende geluiden te maken, blijf dan stilstaan tot de leeuw zelf wegloopt. Als de leeuw aanvalt, zijn er twee dingen die je kunt doen. Je kunt helemaal stil staan en de leeuw blijven aankijken, de leeuw kan dan ineens stoppen met zijn aanval en zelf weglopen. Je kunt ook agressieve geluiden maken en bijv. takken naar de leeuw gooien. Ook dan is er een kans dat de leeuw wegloopt. Het is belangrijk dat je rustig naar achteren loopt ook als de leeuw weg is. Hij kan altijd nog een keer aanvallen.

Dus: Ren niet weg. Loop rustig achterruit. Blijf stilstaan als de leeuw grommende geluiden maakt en wacht tot hij zelf wegloopt. Als de leeuw je aanvalt: kijk hem doordringend aan en blijf staan. of maak agressieve geluiden en gooi stenen of takken naar de leeuw. Blijf altijd alert, ook al loopt hij weg. 

5# De olifant

Je denkt misschien wat een lieve beesten, maar vergis je niet. In principe gaat een olifant geen confrontatie aan met mensen, maar soms kunnen olifanten erg agressief zijn. Ik zag laatst een filmpje van een verdwaalde olifant in een dorpje in India die even een aantal huizen verpletterde. Maar ook in een national park dat de olifant de hele auto doorboorde met slagtanden. Het blijven natuurlijk imposante, grote, gevaarlijke dieren. Als een olifant de aanval inzet, zijn zijn oren plat tegen zijn hoofd gedrukt en zijn slurf omhoog gekruld. Als een olifant op deze manier op je af komt rennen, dan zit er maar 1 ding op. Ren voor je leven en probeer uit het zicht van de olifant te komen. Sla bijvoorbeeld ineens links of rechts af en hoop dat de olifant hard langs je heen raast.

Dus: Ren voor je leven en probeer uit het zicht van de olifant te komen. Neem in een keer een bocht naar links of rechts. 

6# De Haai

Ook deze filmpjes komen wel eens voorbij. Laatst nog een surfer in Zuid-Afrika die met de schrik vrij kwam. Aangevallen door een haai, maar niks opgelopen. Blijf altijd goed opletten van te voren als er bekend word gemaakt dat er haaien in een bepaald gebied gesignaleerd zijn. Kom je toch oog in oog met een haai te staan  blijf de haai goed observeren, dit klinkt heel raar, maar haaien hebben diverse methoden om aan te vallen. Blijf iedere geval kalm en maak geen plotselinge bewegingen. Probeer rustig naar een boot of de kant te gaan, maar draai nooit op je rug. Houd altijd de haai in de gaten. Probeer jezelf zo groot mogelijk te maken zodat de haai denkt dat ze prooi groter is dan gedacht. Bijt de haai je, sla dan terug. Vooral tussen de ogen van de haaien is het heel gevoelig. Jezelf dood houden schrikt een haai niet af.

Dus: blijf de haai goed observeren en aankijken. Blijf kalm en maak geen rare bewegingen. Probeer rustig het water uit te komen met de haai in zicht, draai nooit op je rug. Bijt de haai ga dan het gevecht aan en sla de haai hard tussen ze ogen. Houd jezelf niet voor dood. 

7# De Neushoorn

Ook een neushoorn kan je bijvoorbeeld tegen komen op je wandeling door Nepal. Ik vind neushoorns echt prachtige beesten. De witte neushoorn zal trouwens wegrennen als die je ziet, maar je weet het nooit. De zwarte neushoorn is overigens veel agressiever. Als je toch oog in oog komt te staan met een neushoorn ren dan niet weg, maar blijf zo stil mogelijk en loop heel langzaam weg van de neushoorn. Probeer in een boom te klimmen. Als deze er niet zijn, zoek dan dingen die je naar de neushoorn kunt gooien. Probeer zo hard mogelijk te schreeuwen. Als het dier nog steeds niet is afgeschrikt, gooi je alles wat je hebt (ook je kleding e.d) naar de neushoorn en probeer je op het laatste moment opzij te springen als de neushoorn je aanvalt. En in tegenstelling tot de haai, ga hier wel plat op de grond liggen en houd je zo stil mogelijk.

Dus: Loop heel rustig weg. Klim in een nabije boom. Is die er niet, gooi iets naar de neushoorn en schreeuw. Valt hij je aan, spring net opzij en lig daarna op de grond en houd je zo stil mogelijk. 

Welk dier denk jij tegen te komen op reis? Van welk dier wil jij graag meer informatie bij een aanval

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here