Machu Picchu bleef lang uit de geschiedenis maar nu is Machu Picchu, éen van de 7 wereldwonderen en de beroemdste inca stad van de wereld. De stad in gelegen tussen steile bergen en ligt ongeveer op 2400 meter hoog. De Spanjaarden hebben Machu Picchu nooit ontdekt en daarom is er ook niks vernietigd. De stad is pas in 1911 ontdekt en door archeoloog Hiram Bingham en daarom het beste bewaarde geheim van de inca’s.
Over Machu Picchu zijn er nog genoeg vraagtekens. Onderzoekers weten nog steeds de precieze functie van de stad niet en er bestaan allerlei speculaties over; het enige wat duidelijk is, is dat het erg afgelegen is. Tegenwoordig is Machu Picchu een grote trekpleister. Ondanks de afgelegen ligging op een hoge berg, bezoeken vele toeristen de oude Inca stad. Machu Picchu is een menselijk meesterwerk, mysterieus en een waanzinnig hoogtepunt in onze reis.

Hoe Machu picchu te bereiken :
Er zijn verschillende manieren om de machu picchu te bereiken, verschillende kosten en dagen om er te komen. Hoe & Wat vind je allemaal hier!

!Vergeet niet je paspoort mee te nemen naar Machu Picchu. Je ticket wordt gekocht op je paspoort en dus moet je die kunnen laten zien!

Peru
Peru

1. De CHEAPASS BACKPACK optie: Machu Picchu by car/bus (deze hebben we zelf gedaan!)

Deze optie is een goede voor backpackers want hij is duidelijk het goedkoopste. Machu Picchu by car/bus is een 2 daagse trip waarbij je 1 overnachting hebt in Aquas Calientes. Op dag 1 wordt je rond 7:30 opgehaald bij je hostel in Cuzco. Vervolgens vertrek je in een 6 à 7 uur durende busreis (met ongeveer 16 personen) richting Hydroelectrica. Tijdens deze hobbelige en haarspeldbochten achtige weg(ben je wagenziek, neem zeker pillen mee….of doe het niet!) maak je onder andere een stop in Santa Teresa om te lunchen.

Aangekomen bij Hydroelectrica staat er nog een wandeling te wachten over een vlak pad van ongeveer 2,5 à 3 uur langs het spoor richting Aquas Calientes waar je de nacht zal verblijven. Hier zal je dus tussen 17:00 a 18:00 uur aankomen. De volgende morgen zal je rond 4:00 het hotel moeten verlaten om richting het eerste checkpoint van de Machu Picchu te lopen. De wandeling hier naar toe zal ongeveer 30 minuten duren. De toegangspoort gaat open om 5:00 uur. Eerder vertrekken heeft dus geen nut. Later vertrekken raden wij ook niet aan aangezien je anders achteraan in een hele lange rij staat. Eenmaal over de brug staat een stevige klim van circa een uur te wachten. Maar als je eenmaal boven bent dan realiseer je al snel dat dit het meer dan waard is.

Om 11:00 uur is het dan tijd om afscheid te nemen van Machu Picchu en zal je de afdaling van 30/45 minuten naar beneden in moeten zetten. Beneden aangekomen loop je weer terug langs het trein spoor voor 2 a 2,5 uur richting Hydroelectrica. Hier stap je de bus weer in richting Cuzco. Daar kom je ongeveer 21.30 aan.

Deze optie is makkelijk te regelen bij 1 van de veeeeeeeeele bureaus in Cuzco voor een prijs van $100,- (ongeveer € 84,-). Bij deze tour is het volgende inbegrepen:
– bus retour Cuzco – Hydroelectrica
– verblijf hostel in Aquas Calientes
– lunch in Santa Teresa
– diner in Aquas Caliente
– snack volgende ochtend in Aquas Calientes (broodje, fruit, drinken en crackers)
– double entry voor 1 dagdeel in Machu Picchu (waarvan 1 met een gids voor een 2 uur durende Engelse tour)

Optioneel bij te boeken is een bus ticket tussen Aquas Calientes en Machu Picchu zodat je de stevige klim niet hoeft te maken. Een enkeltje kost hiervoor zo’n € 12,- per persoon. Dit kan je ook beslissen in Aquas Calientes zelf of als je alleen naar beneden wilt aan de top bij Machu Picchu. Maak je ook hier op voor een enorme rij.

Voordelen van deze tour:

• Goedkoop en dus genoeg geld over voor andere leuke dingen
• Uiteindelijk zie je allemaal hetzelfde: De Machu Picchu !

Nadelen van deze tour:

• Veel fysieke kracht in een te snel tempo
• Je zit lang in de bus, wegen zijn niet heel slecht, maar je kijkt snel de afgrond in en als je snel misselijk bent… oef

Aanbevelingen:
– Aquas Calientes is leuker en groter dan wij van te voren hadden gedacht dus overweeg een extra overnachting. Tevens is het een voordeel dat je ook na de klim en wandeling door Machu Picchu + afdaling niet de tocht van 2 uur langs het spoor hoeft te maken maar even kan relaxen en na genieten in Aquas Calientes.
– Bij de tour zit het diner in Aquas Calientes inbegrepen. Deze is alleen niet bij het gezelligste restaurant (In ons geval). Probeer anders een korting te krijgen zonder diner zodat je zelf een leuk restaurant kan uitkiezen of pak anders je verlies en kies een ander restaurants daar uit

2. De ADVENTURE optie: De jungle inca trial

De jungle inca trail is een goede alternatieve route voor jonge en actieve reizigers. De trek is goedkoper en avontuurlijker dan de echte inca trail. Tijdens deze tour ga je eerst mountainbiken, dan loop je 2 dagen door de jungle en op de 4e dag sluit je af met de Machu Picchu. Optioneel kan je nog raften en ziplinen. De exacte kosten weten we niet, maar ga uit van zo’n 300-400 euro p.p.

Voordelen van deze tour:

• Veel afwisseling tijdens deze tour
• Stuk goedkoper dan de officiële inca trail

Nadelen van deze tour:

  • veel actieve activiteiten, dus vrij vermoeiend

3. De enige echte optie: de klassiek inca trail

De klassieke Inca trail is een 4 daagse tocht waarbij je circa 43 km aflegt. De tocht is zo populair omdat je echt te route van de inca’s volgt. Daarom moet je minimaal een half jaar van te voren je hier voor aanmelden wil je een plek hebben. Per dag laten ze maar 500 mensen toen en dit is inclusief dragers, gidsen en de koks. Uiteindelijk dus maar circa 180 mensen.

Voordelen van deze tour:

• Het is de enige echte route en dus heel bijzonder

Nadelen van deze tour:

• Het prijskaartje. Minimaal 400 euro p.p.
• De wachtlijst. Je moet er een half jaar of eerder van te voren bij zijn.

4. De HEAVY optie: Salkantay trail

De duur van de Salkantay trail is 5 dagen en 4 nachten. Tijdens deze tocht passeer je o.a. de heilige berg Salkantay, éen van de hoogste en meest indrukwekkende in de Peruaanse Andes. Je passeert ook andere ruines onderweg en in de 3e dag bereik je Aguas Calientes. Deze route is een interessant alternatief voor de echte inca trail. Je legt in deze dagen circa 80 km af. Volgens het National Geografic magazine is het 1 van de 25 beste trekkingen ter wereld. Het is een pittige, maar uiteindelijk wordt je dan beloont met waar je voor komt: Machu Picchu.

Voordelen van deze tour:

• Je bevindt je echt in de natuur. Ideaal voor natuurliefhebbers
• Volgens National Geografic magazine 1 van de mooiste trekkingen ter wereld.
• Je loopt voor een groot deel ook over de officiële Inca Trail
• Minder toeristisch dan de Inca Trail

Nadelen van deze tour:

• Zwaarste trekking van allemaal
• Veel kilometers lopen op een dag

5. De CHILL OUT route: Machu Picchu by train

Wil je naar de Machu Picchu zonder vermoeid te raken kies dan voor de trein. Vanuit Cusco vertrek je eerst naar het station van Cusco of Ollantaytambo. Daarna reis je naar Aguas Calientes in ongeveer 3 uur met de trein. Een hele belevenis want onderweg is er van alles te zien. In Aguas Calientes slaap je in een hotel en kan je even ontspannen. De volgende ochtend kan je met de bus omhoog (circa 12 euro p.p one way) en kom je aan bij de Machu Picchu. Als je tijd is verstreken neem je de bus terug naar Aguas Calientes en reis je vanuit daar met de trein terug naar Cusco.

Voordelen van deze tour:

• Het is relaxt en je raakt niet vermoeid
• Alles is geregeld, je hoeft “alleen maar” in en uit te stappen
• Snel en comfortabel

Nadelen van deze tour:

• De trein alleen al is ontzettend duur! Reken op zo’n circa 140 euro p.p. voor een retour
• Weinig avontuur en je ziet een stuk minder van de omgeving

Naast deze verschillende mogelijkheden om de Machu Picchu te bezoeken zijn er nog twee andere optionele mogelijkheden tijdens deze tour.
– Beklim de Huayna Picchu: Dit is de beroemde berg die je op alle foto’s achter de Machu Picchu ziet liggen en een adembenemend uitzicht geeft over de Machu Picchu. Deze berg mag maar door 400 bezoekers per dag bezocht worden, dus is het noodzakelijk om dit op tijd te regelen (op deze site kun je de beschikbaarheid controleren). Combinatie ticket voor Huayna Picchu en bezoek aan Machu Picchu kost 200 Soles (ongeveer € 50,-)
– Beklim de Machu Picchu Mountain: Dit is de berg die recht tegenover de Huayna Picchu ligt en nog 300 meter hoger is. De beklimming van deze top duurt ongeveer 2,5 a 3 uur. Deze berg mag door 800 bezoekers per dag bezocht worden. Kosten voor een combinatie ticket Machu Picchu Mountain en Machu Picchu zijn 200 Soles (ongeveer € 50,-)

 

Algemene tips voor Machu Picchu:
– Zorg voor voldoende water en eventueel snacks. Ondanks dat er in Aquas Calientes en langs het spoor verschillende mogelijkheden zijn om drinken en eten te kopen (houd er rekening mee dat dit wel duurder is).
– Het is niet toegestaan om in Machu Picchu te eten. Het drinken van water mag wel. 
– Er zijn geen WC’s in Machu Picchu, alleen bij de ingang, maar dat tegelijk met duizenden mensen.. 
– Zeker als je gaat wandelen neem niet te veel spullen mee aangezien je dit ook de hele weg zal moeten dragen. 
– NEEM DEET MEE, er zijn genoeg muggen die het gemunt hebben op de toeristen!
– Zorg dat je zonnebrand mee neemt. 
– Zorg voor een poncho en een raincover voor je tas/backpack. Er valt nog wel eens een buitje. 
– Houdt er rekening mee dat je in Machu Picchu maar 1 kant op mag lopen. Check voordat je het park in gaat dus goed de route op de kaart.

 

 

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here