Na mijn vorige artikel over sushi in Tokyo vond ik het weer eens tijd om zelf sushi te maken. Ik heb dit wel eens vaker geprobeerd, maar nooit was hij heel goed. Om de rijst perfect te krijgen moet je alle handelingen goed doen. Vorige keer was de korrel nog te hard van binnen, de andere keer stond ik niet op te letten en koekte al de rijst aan in de pan. Deze keer was ik vastberaden om alles goed te doen. Na de stappen exact gevolgd te hebben moet ik zeggen dat de rijst bijna tegen perfect aan zat. Blij dat we waren! Als vulling gebruikten we tonijn, zalm, avocado, komkommer, mango, krab en omelet reepjes. Daarnaast hebben we nog zelf Japanse Yakatori kip spiesjes gemaakt. Dit alles bij elkaar geeft er een kleurrijk geheel aan, te zien op de foto’s. Mijn familie heeft gesmuld van de sushi en ik droomde langzaam weg met mijn gedachten naar Japan. Hierbij dacht ik: “Dit amateur werk van mij, daar eet je pas echte sushi”. Maar rustig nam ik de complimenten in ontvangst en was ik eigenlijk stiekem toch wel trots, vooral op de geslaagde rijst.

Aantal personen: 5
Tijd: trek voor de rijst zeker 3 kwartier uit, voor het snijwerk en de opmaak ook. 1,5 uur totaal
Kosten: Als je alle spullen moet kopen ben je totaal circa 20 a 25 euro kwijt. Heb je al wat algemene spullen (sojasaus, sesamzaadjes, rijstazijn, rijst enz.) word het eindbedrag natuurlijk minder.

KOPEN, KOPEN, KOPEN:

Sushi 

 • 1 pak Sushirijst
 • 1 fles rijstazijn
 • 1 potje sesamzaadjes
 • 1 bamboematje
 • 1 flesje sojasaus
 • zalm
 • tonijn (uit blik kan prima)
 • 1,5 zak norivellen
 • mango
 • komkommer
 • avocado
 • kaas
 • eieren
 • Lenteui
 • Optioneel: wasabi, japanse mayonaise

 

Yakatori spiesjes

 • Kip
 • Honing
 • Basterdsuiker
 • Sojasaus
 • Ketjap Manis
 • Vissaus
 • Gember
 • Chalotje
 • Lenteui
 • Knoflook

HELP! En Dan?

*Het stappenplan voor de rijst die ik heb gevolgd vind je hier!

*Nadat we hadden geconcludeerd dat de rijst zo goed was zijn we over gegaan tot het snijwerk. Vergis je hier niet in. De mango, komkommer, kaas, avocado en zalm gaan in reepjes. De tonijn heb ik zelf op smaak gebracht. (Ik ben gek op spicy tuna, dus lekker met sambal en wat extra gedroogde peper). Mijn vriend bakte omelet. (Tip: gebruik een ronde of vierkante steekvorm en bak hier de omelet in. Zo krijg je een dikke en al gevormde omelet die je alleen nog in reepjes moet snijden)

*Daarna kan je de sushi’s gaan rollen. De nori vellen leg je met de gladde kant op je bamboematje. Eerste vul je het met rijst (laat ruim 1cm. over aan beide kanten). Daarna kan je hem zelf beleggen met wat je wilt. (Tip: Combi mango/tonijn of avocado/zalm is heerlijk!) En nu: Rollen maar! Als je sushi goed is gerold doe hem dan even in een aluminiumfolie, zo blijft hij beter in zijn vorm.

*De spiesjes heb ik zelf gemaakt, zonder recept. Soms moet je gewoon een beetje proberen van alles en gelukkig zat iedereen ervan te smullen. Bak een knoflook, verse gember en uitje in de wok pan. Snijd de kip en kleine blokjes en bak deze aan. Doe er dan een flinke scheut ketjap manis bij en een klein scheutje van de sojasaus en vissaus. Vervolgens 1 lepel honing en een klein handje basterdsuiker. Rijg de kipstukjes op een spies en maak het af met een lenteuitje. Heerlijk!

 

Wij hebben er nog wat simpele noedels bijgemaakt. In de wok met verse gember, mango, overgebleven omelet reepjes en aangemaakt met een klein beetje Thaise groene saus. Daarnaast hebben we de overige komkommer en avocado als reepjes op tafel gezet.

Buiten dat het er allemaal leuk uit ziet, is het heerlijk eten en weer eens wat anders dan iets traditioneel op de tafel. De volgende keer wil ik graag weer wat nieuwe dingen uitproberen die ik hier wil zal beschrijven! 

Heb jij goede tips voor sushi voor mij? 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here