Dit kan ik dus niet missen in mijn leven. Ik ben het begonnen te eten op mijn reis door Zuid-Oost Azië en toen viel hij nog wel eens ongelukkig waardoor ik regelmatig een Aziatisch toiletje moest bezoeken. Sindsdien ben ik verslaafd aan dit rode ding. Mijn smaakpapillen zijn dat ook aardig verpest want zelfs op mijn boterham kaas zou ik stiekem wel een beetje van dit erop doen. Ik heb het over de rode peper, chilipeper, Spaanse peper of hoe je hem ook wilt noemen. Hou jij ook van vlammen in je mond? Lees dan zeker even verder. 

Rode pepers komen uit Zuid-Amerika, groeien aan een struik en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Van oorsprong waren rode pepers in geheel Amerika de belangrijkste specerij en ze zijn nog steeds heel populair in Mexico. Maar ook in Noord-Afrikaanse en oosterse keuken worden veel rode pepers gebruikt.

 

De stof capsaïcine in pepers is olieachtig en daardoor moeilijk weg te wassen of spoelen. Regelmatig heb ik dan ook als ik pepers heb gesneden en daarna even lekker met mijn handen in mijn ogen wrijf  dat ik een aantal uur niet kan zien. Heb je heel pittig gegeten, drink dan bijvoorbeeld een beker melk om te blussen. Geen water, de olie stoot het water af. Ook iets ruws eten, zoals kroepoek of rijst, kan helpen. Dit leidt de zenuwen in de mond even af, maar na zo’n kwartier verdwijnt de irritatie sowieso. Als je regelmatig pepers eet zoals ik, went je mond er aan en kun je er dus beter tegen. Van pittige pepers krijg je het letterlijk heet: je lichaam wil afkoelen en hierdoor ga je vaak zweten. Nog niet gewend aan de pepers? Even oefenen dus!

Smaak explosie. 

De pikante stof in de rode peper, capsaicine, zit vooral in de zaadlijsten. Deze zaadlijsten verdedigen en beschermen de zaadjes van de vrucht tegen aanvallen van dieren. Wanneer de scherpe stof de zenuwen in de mond prikkelt, gaat er een signaal naar de hersenen. Deze irritatie lijkt wat op pijn, maar geeft ook een bepaalde lekkere sensatie vind ik. Vandaar dat we de rode pepers dus ook gewoon eten. Hoe heet een peper is wordt gemeten met de schaal van Scoville, genoemd naar Wilburr Scoville. Deze farmacoloog legde in 1912 diverse soorten pepers een nacht in de alcohol en verdunde de vloeistof zo nodig steeds meer totdat de hitte niet meer te proeven was. Zo scoort een paprika bijvoorbeeld heel laag, maar cayennepeper relatief hoog op deze schaal.

Familie.

De rode peper behoort tot de nachtschade familie, net als de paprika, aardappel, tomaat en aubergine. Een groene peper is een nog niet rijpe rode peper en is daarom vaak wat milder van smaak. De veelgebruikte zwarte peper korrel komt een andere familie.

Extra Hot. 

De rode peper is een chilipeper, maar niet alle chilipepers zijn rode pepers. Je hebt de gedroogde chilipeper en doordat deze pepers gedroogd zijn, is de smaak geconcentreerder en dus veel scherper. Deze gebruik ik thuis vaak en deze roerbak ik even mee. Dan heb je nog de Madame Jeanette, vooral populair in de Surinaamse keuken en hij lijkt een beetje op een gele, bolle chilipeper. Het heeft iets weg van een kleine paprika, maar vergis je niet want deze peper scoort vele malen hoger op de schaal van Scoville. Als laatste is er nog de Lombok Rawit. Rawit is de benaming voor kleine pepertjes en het is dan ook het dikkere broertje van de rode peper. Laat je niet foppen, want deze peper is een stuk heter dan zijn broer!

Tips. 

Hoe schoon te maken?

Rode pepers hebben een glanzend, taai velletje en zijn hol van binnen. Je kunt ze fijnhakken of in ringen snijden. Liever wat minder scherp? Rol de peper eerst over het werkvlak, zo maak je de zaadjes los. Snijd het topjes eraf, schud de meeste zaadjes eruit en snijd dan de peper open. Je kunt nu heel makkelijk de zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in reepjes of stukjes snijden.

Niet wrijven!

Wrijf wanneer je pepers hebt gesneden niet in je ogen en raak je neus niet aan. Ik kan je vertellen: Dit is geen pretje. Was je handen altijd goed met zeep en water. Het kan ook helpen je vingers even langs roestvrij staal te halen. Of smeer je handen voor het snijden in met een beetje olie.

Koken. 

 

  • Chili Con Carne met kidneybonen
  • Bami Goreng
  • Roerbakken met sojasaus
  • Mexicaanse salsa’s
  • In de marinade
  • In de mangosalade met gember en koriander

 

Zelf sambal oelek maken:

Pureer voor sambal oelek 20 rode pepers, 7 sjalotjes, 2 eetl suiker, 5 teentjes knoflook(ai!), 1 tomaat, 2 theel trassi en 1,5 theel zout fijn. Verhit 2 eetl zonnebloemolie en fruit alles circa 3 minuten. Schep het mengsel in een potje.

 

Ik kan niet meer zonder! Ben jij ook gek op pepers? 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here