Waarom maakt zon, zee en zand mensen nu gelukkig?

Eigenlijk irriteer ik me altijd aan het strand. Vooral de stranden in Nederland, in het buitenland ervaar ik het ook heel anders. Ik moet hier eerst 10 kilometer in de file staan, terwijl ik “om de hoek” woon. Vervolgens moet ik 2 uur zoeken naar een parkeerplek en dan kan ik eindelijk op het strand gaan liggen, moet ik alles passen en meten om er tussen te kruipen zonder iemand aan te raken. Dan lig je net op je handdoekje, komen er kinderen langs rennen naast je handdoek zodat je een hap zand in je mond hebt en uiteindelijk waait ook nog mijn handdoek omhoog door een windvlaag en zit ik tot mijn naad toe onder het zand. En dat noemen ze dan een ontspannen stranddagje?

 

Toch worden mensen blij op het strand want anders is het niet vaak zo druk. Mensen zijn graag in de natuur. Het zand en de zee brengen je vaak weer in contact met je gevoel. Op het strand word je ook meer bewust van je lichaam. En dan bedoel ik niet elk extra pondje van de winter, maar je blote voeten door het zand geeft een speciaal gevoel, maar ook de zon op je huid en de wind door je haren. Je ruikt en hoort de zee en hiermee prikkel je weer extra je zintuigen. Als je zelf meer bewust bent van je lichaam, komt je geest vaak ook meer tot rust. Daarnaast is er op het strand ruimte voor ontspanning, maar ook voor gezonde inspanning. Zwemmen, volleyballen, voetballen, tennissen en wandelen.

Het schijnt dat je op het strand de ultieme vrijheid en weldadige rust kunt ervaren. Het is zelf officieel bewezen dat mensen gelukkiger zijn als ze even kunnen uitwaaien aan de kust. Vaak brengt dit positieve gevoelens bij mensen naar boven. Laat hier nog een zonnetje bij schijnen en de dag kan voor vele mensen niet meer stuk.

Dus van de zomer allemaal weer naar Scheveningen, Kijkduin of waar je ook heen wilt. Ga op tijd weg voor de auto, reserveer je plekje met een handdoek, doe een check of er geen kinderen in de buurt zijn, neem spullen mee op je handdoek te zetten en accepteer dat het zand overal tussen gaat zitten. En dan: “Genieten maar!”

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here